4 AÄŸustos 2012 Cumartesi

Dengeli Beslenme


Kilo sorununuz mu var?

Sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi istemek ideal kilonuzu bilmekten geçiyor.

İdeal kilo; bir bireyin yaşına, cinsiyetine, vücut yapısına, kemik-mineral ağırlığına ve kas kitlesine göre, kendi sağlığını korumasını ve geliştirmesini sağlayacak vücut ağırlığıdır. İdeal vücut ağırlığı, kişiden kişiye göre değişir ve her bireyin kendisine özel bir ideal kilosu vardır.

Önce şu siteden detaylı olarak, kilonuzun ideal kiloya kadar mesafeli olduğunu ölçünüz.
( Mutlaka ölçmek lazım. Örneğin ben. İdeal kilomdayım. Ama yakınlarım bana "Zayıfsın." diyor. Onları dinleseydim sağlığımdan olurdum. :S :) )
Geçmiş olsun abi.
 Günümüzde kilo problemi olanların çoÄŸu, fazla kilolarından ÅŸikayetçidir.

Kilo fazlalığının sebepleri:
   Çok tempolu bir yaÅŸam içinde yaÅŸamaya çalışırken çoÄŸu zaman kendi saÄŸlığımızdan ödün veririz. Okula, iÅŸe vs yetiÅŸeceÄŸiz diye ya da ödevler projeler vs derken gece geç saatlerde yatmak zorunda kaldığımızda birazcık daha uyumak için önemli bir öğün olan sabah kahvaltısını es geçeriz. Derse, toplantıya girmeden vs yeter ki iÅŸimiz geri kalmasın diye ayak üstü bir ÅŸeyler atıştırırız (Simit, pide gibi). Dışarıda yemek yemeÄŸe iyice alışır hale geliriz. Bu da bizim önemli ölçüde yaÄŸ depolamamızı, gereken vitamin, proteini…  gereÄŸince alamamamıza sebep olur. ÇeÅŸitli hastalıklara davetiye göndeririz. Bir bakarız para kazanacağız vs derken saÄŸlığımızdan götürülerimiz olmuÅŸtur.

Kilo fazlalığının meydana getirdiği hastalıklar:
                
Gereğinden fazla ve dengesiz yemenin sonucu insülin değerlerinde ciddi değişmeler görülür. İnsülin ölüm nedenlerinin öncülerinde yer alır.

İnsülin: Kanda serbest olarak dolaşan şekerin hücre içine girmesini sağlar. Böylece hem kandaki şeker düzeyi normal seyretmiş hem de yaşam için enerji sağlanmış olur.


Kalp krizi;  

                   Dünyada kalp krizi, geçirenlerinin ¼ ünün ölümüne sebep olur. Felç; beyin damarlarının tıkanmasına sebeptir. Bu da ölüme yol açar. Damar tıkanıklığı birçok hastalığın hatta ölümün habercisidir. 


      Kilonuzu kontrol ederken saÄŸlığınızı da korumanın önemli yolları:

1.   YoÄŸun hayat temposu bizi stres altına sokar.Ä°stemeden bu da bizi aşırı yemek yemeÄŸe zorlar. Bunu yapmak yerine daha farklı alternatifler düşünebiliriz.ÖrneÄŸin; hafif bir müzik dinlenebilir ya da dışarı çıkıp temiz havada yürüyüş yapabiliriz.
2.   DoÄŸum günü, evlilik yıl dönümü gibi özel günlerde çoÄŸunlukla talı yiyecekler tercih ederiz.Halbuki az kalorili ve yaÄŸsız yiyecekleri tercih etsek daha saÄŸlıklı oluruz.
3.   Büyük porsiyonlu yemeklerden ziyade küçük porsiyonlu yemekler tercih edilmeli.
4.   Açlığın doruÄŸa ulaÅŸtığı anda fazla yemek yemenin yerine meyve yemeÄŸi tercih edin (Elma, ananas, muz gibi.) Bunlar bizi tok tutup aşırı yemek yememizi önleyecektir.
5.   Yarım kilogram mantarı, soÄŸanları birlikte dilimleyin. Bu karışımı bir çorba kaşığı zeytinyağı ile 8-10 dakika piÅŸirin ve baharatla tatlandırın. Mantarın içinde bulunan krom size tokluk hissi verecektir.
6.   Günde mutlaka ortalama 3 lt su içmeyi ihmal etmeyiniz. Su insanoÄŸluna candır.
7.   Herhafta spor yapmayı ihmal etmeyiniz.Spor yapan her insanın mutluluk hormonu fazlasıyla salınmış olur.Kendini daha da mutlu hisseder.
8.   ÇoÄŸumuzun televizyon izlerken bir ÅŸeyler yeme alışkanlığı vardır. Bu alışkanlık yüzünden kilo alabiliriz.Tatlı tarzında yiyecekler yemekten ziyade ÅŸekersiz bitkisel çaylar içebilirsiniz.
9.   Aklınızdan sürekli yemekler geçiyorsa sizi durdurucu önlemler almalısınız.
10. Sabah kahvaltısını mutlaka yapmalısınız.
11. Öğün atlamadan azar azar her şeyden yemelisiniz.


   





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder